Talihsizlik İlkesi Nedir?
Talihsizlik İlkesi Nedir?
Kendini dünyanın belirsizliğine karşı güçlendirmeye hazır mısın?
Talihsizlik ilkesi diğer ilkelere göre farklı ve fiziksel bir pratiktir. Hayat bize konforlu zamanlar sunduğunda gelecekte yaşayacağımız sıkıntılar ya da problemler aklımızdan çıkabiliyor.
Konfor alanımızda kalmak çoğu zaman potansiyelimizi düşürmekte ve verimliliğimizi azaltmaktadır. Bu egzersizle konforun getireceği sorunlara karşı güçlenmiş olacağız.
“Güvenli zamanlar, ruhun kendini zor zamanlara hazırlaması gereken zamanlardır; talih bize lütufta bulunurken, başımıza gelecek her türlü zorluğa karşı güçlenme zamanıdır.” – Seneca
Seneca
TALİHSİZLİK İLKESİ PRATİĞİ
İmparator Nero’nun danışmanı ve aynı zamanda çok büyük bir servet sahibi olan Seneca, bu pratiği şöyle özetler: ‘’Her ay, belirli sayıda günü sadece yoksulluğu yaşamak için ayırmamız gerektiğini önerir’’ ve ardından şöyle devam eder… ‘’Biraz yemek yiyin, en kötü kıyafetlerinizi giyin, evinizin ve yatağınızın rahatlığından uzaklaşın. Zorluklarla yüz yüze gel ve kendine şöyle söyle, “Korktuğum şey bu muydu?” – Seneca
Önemli olan şey korkularımızla yüzleşebilmemiz ve onlar üzerinde ilerleme kaydedebilmemizdir..
Herkesin kendine göre korku ve endişeleri olduğu için size göre olan zorluğu seçebilirsiniz.
Örneğin, Seneca’nın dediği gibi her ay belli günlerde yemek yemeyip bunu pratik yapabiliriz. Veya belli günlerde yatağımızın konforunda yatmak yerine çekyatta ya da yerde yatmamız bizi mental ve fiziksel olarak güçlendirebilir. Belli günlerde sadece soğuk suyla duş alınabilinir. Ve bunun gibi daha farklı şeyler de düşünüp kendi özel listenizi hazırlayabilirsiniz.
Bu egzersizin temel hedef sizi gelecekte yaşanabilecek en kötü durumlara karşı mental ve fiziksel olarak dirençlendirmektir. Böyle senaryolar hiçbir zaman karşılaşmayabilirsiniz de. Önemli olan güçlenmek ve farkında olabilmektir.
son sözler
Endişe ve korkularımız, belirsizlik tarafından güçlenir ve yönetilir.
Talihsizlik ilkesi de bize bu durumlarda neler olabileceğini daha gerçekleşmeden pratik yapma şansı sunar.
Bu ilkeye göre, konforlu zamanlarımızda zorluk ve problemlere karşı güçlenmeliyiz. Basitçe söylemek gerekirse yaşanacak zorluk ve talihsizliklerin pratiğini yapmalıyız. En kötü senaryolardan bazılarını yapabiliyor veya düşünebiliyor olmak bile bize mental ve fiziksel bir güç katacaktır.
Böylece endişe ve korkularımızı daha yaşamadan yenmiş ve onlar karşı güçlü olacağız.