Taoizm Nedir?
Taoizm nedir?
Taoizm (Daoizm, Dao Öğretisi), MÖ 6.yy civarı Antik Çin’de ortaya çıkmıştır. Temeli Lao Tzu’nun yazılı eseri Tao Te Ching dayanan bir öğretidir.
Dao (Çince: 道; pinyin: Dào) öğretinin temelidir. Çince’de yol, yürümek, konuşmak, yön, yöntem, akış vb. anlamlara işaret eder. Dao Öğretisi’nin kurucu üstadları Lao Tzu’dur.
Taoizm’in öğrettiği önemli bakış açılarıdan biri de hayatın akışına ayak uydurmaktır. Onun tersine gitmemek veya ona karşı çıkmamaktır. Sadece onunla birlikte devam etmektir.
” Çok kıymet verdiğim üç hazinem var: birincisi sadelik, ikincisi sabır, üçüncüsü de merhamettir.’’ -Lao Tzu
TAOCULUĞUN TEMEL METNİ
Lao Tzu dünya kültürler tarihi boyunca yeryüzüne gelmiş düşünürler arasında en etkili ve ilham verici karakter olarak görülür.
Tarihi belgelere göre milattan önce 6. Yüzyılda doğmuştur. (Neredeyse 2600 yıl önce) Lao Tzu’nun eseri “Tao Te Ching” günümüze kadar gelmiştir. Bu metin Taoculuğun en temel metni sayılır.
TAO TE CHING (ERDEME GİDEN YOL)
‘’Tao/Dao”, “Yol” demektir. “Te/De”, “Erdem” demektir. “Ching” ise “Kitap” demektir. Biz kısaca erdeme giden yol diyebiliriz. 81 adet aforizmadan oluşmaktadır.
Eserin bambu çubuklara yazılmış halde yeryüzüne çıkmış en eski örneği 1963-74 yılları arasında Mawangdui, (Batı Han Hanedanlığı M.Ö. 206-M.S.9) arkeolojik sitesindeki mezarlarda yapılan kazılarda bulunmuştur.
Bu eser Budizm, Zen, Neo, Konfüçyüsçülük vb. Çeşitli felsefe ve öğreti okullarını etkilemiştir. Lao Tzu eserinde kainatın oluşum, işleyiş ve düzeni hakkında yorumlarda bulunur. Hayatın ve kainatın akışını, uyumunu ve değişimini anlatır.
Anlatına göre bir gün Lao Tzu yaşanan olaylardan, insanların yozlaşmasından ve toplumun kötü gidişatından dolayı her şeyi terk etmek ister. Hangu sınır kapısından geçecekken bir sınır muhafızı onu durdurur. Ona öğretilerini kaleme almasını ister. Lao Tzu’da onu kırmayıp bunları bir kitap haline getirir.
YİN – YANG
Yin ve yang (veya geleneksel Çince karakterlerde 陰 ve 陽) ikiliği veya iki zıt özelliğin uyum içinde var olabileceği ve birbirini tamamlayabileceği fikrini temsil eder.
Yin ve yang sembolleri dünyadaki içsel bağlantıyı temsil eder.
Yin olmadan yang da olmaz. Doğal dünyamızda her şeyin bir karşıtı olduğunu, bunların birbirleriyle bağlantılarının önemini savunur. Aynı gece ve gündüz, sıcak ve soğuk, negatif ve pozitif, ay ve güneş gibi. Bunu sembole baktığımızda da anlayabiliriz.
Yin ve yang Çin’de binlerce yıldır var olan bir kavramdır. Belli bir süre sonra Lao Tzu ve Konfüçyüs gibi öğretmenler yin ve yang kavramlarını öğretilerinde eklemiştir. Ardıdan ise yin ve yang Taoizm’in önemli bir parçası haline gelmiştir.
I-Ching Hexagrams
bazı YİN – YANg prensipleri
- Yin ve Yang Bir Bütünü Oluşturur.
Yin ve yang karşı kuvvetlerin oluşumunu ve bütünlüğünün göstergesidir.
Yani hayatımızda bir bütün içerinse yaşamak istiyorsak yin ve yang’ın bir denge içerisinde olmasına önem vermeliyiz. Karşı kuvvetlerin olması hayatımız için kötü bir şey değildir. Bu doğanın kanunudur.
2. Eşit Denge Uyumu Oluşturur
Ying ve yang için ideal senaryo eşitliktir.
Eğer hayatımızdaki yin ve yang’ın eşitliğini sağlayabilirsek uyum oluşur. Bu hayatımıza ve yaşadığımız çevreye bile eşitlik ve uyum getirebilir.
3. Yin ve Yang Sürekli Değişim İçerisindedir
Yin ve yang sabit değil aksine sürekli bir değişim içerisindedir.
Bunu sembolde de görebiliriz. Sürekli değişimi gösteren bir yapısı vardır. Aynı bir günün doğumu gibi. Güneş batarken hava kararır ve güneş doğarken aydınlık form alır.